- Az II. világháború után már a nagypapa művelte ezt a területet, amely akkoriban közel egy hektáron terült el és családi tulajdonban volt, végül pedig a gyerekeknek szétosztották – kezdi a valóban festői kilátással bíró, Romtemplom felett húzódó szőlőültetvény bemutatását Zsolt. Hozzáteszi: a borszőlő mellett sok csemegeszőlő is volt a területen akkoriban, illetve számos gyümölcsfa. A termést a felmenők a Fény utcai piacra vitték.
Déberling Zsolt 15 éves korában 1986-ban veszítette el édesapját, a tragédiát követően rendszeresen kijárt a nagypapához meglátogatni majd egyre inkább segíteni, eközben megtanult permetezni és szőlőt metszeni is. Néhány éven belül pedig már kérte a nagypapa Déberling Ferenc, hogy a szüreten is legyen vele végig és felajánlotta, hogy az egyik hordóba 200 liter bort készítsenek el közösen. - Ez volt az első alkalom olyan 17 éves koromban, amikor bort készítettem már a nagypapa tanácsai és útmutatása alapján.
„Sajnos ezt követően hamarosan itt hagyott minket az öreg” – folytatta a visszaemlékezést Zsolt, aki borospincét és présházat kezdett építeni a 90-es évek elején a telken, miközben egyre inkább az életük részévé vált a zsámbéki szőlő.
Az évek során a rá eső rész mellett a család többi tagjától is elkezdte megvásárolni a területeket. A töki borosgazdák: Járfás Laci bácsi, Kovács Feri bácsi és Póstás Bálint bácsi segítségével, valamint Rézinéni (Déberling Teréz) útmutatásai alapján szőlőtelepítésbe fogott. Ekkor bianka, cserszegi fűszeres, cabernet sauvignon és franc lett ültetve a már meglévő szőlők mellé.
Hobbinak indult, majd évenként léptek előre. Közben az egy hektáros Romtemplom feletti Déberling-birtok azon részeit, amik már az új tulajdonosaiknak feleslegessé váltak elkezdte visszavásárolni. Így napjainkra hamarosan ismét fél hektár felett lesz a családi szőlő. Közben az elmúlt években ültettek már zenitet, syraht, kékfrankost, és a legújabb területen olaszrizlinggel fog foglalkozni.
A család pátyi része is borászkodott, nekik is volt pincéjük és szőlőjük a faluban. Ennek is köszönhető, hogy több mint tíz éve megvásárolta és felújította az édesanyja családjának egyik pincéjét, ahol azóta is folyamatosan fogadja a vendégeket és tartja a borkóstolókat.
A vezetékes víz és csatorna bevezetésével a pince alkalmassá vált palackozásra és vendégek fogadására is. A zsámbékon megtermelt borokat itt tudták megmutatni. A Déberling Családi Pincészet négy éve legalizálta a pátyi pincét és azóta már palackos borokat is forgalmaznak. Először csak 500, majd 1000 darab készült. Minden évben rendszeresen kerül palackba birtokbor, zenti, rose és egy vörös házasítás.
Mivel a pince présház része kicsi ezért tovább léptek és tavaly elkészült Pátyon a fröccsterasz. Itt szezonálisan havonta egy-két alkalommal kinyitnak, olyan rendezvények alkalmával, mint a Nyitogató, a Borhét illetve a Pátyi Pincenapok, de már saját alkalmakat is hirdetnek, amelyben nagy segítségükre van a Cukorborsó Kertvendéglő. A hangulatos pátyi étteremmel összedolgozva nagyon jók a tapasztalataik.
- A Cukorborsó vendégei szívesen kóstolnak helyi, kézműves borokat, Attiláék pedig nagy örömünkre a mi tételeinket is tartják, ők pedig a boros rendezvényeken kitelepülnek hozzánk egy mobil kemencével pizzát sütni – jegyzi meg Zsolt, hozzátéve: a közelmúltban becsatlakozott a Pátyi Levendulás Kert a saját portékáival és tavaly már a levendula szüreten is együtt voltak. Azóta a kölcsönösség jegyében egymást segítve szervezik az eseményeket.
Felpezsdült az élet a Nyakason
„Az elmúlt években unokatestvéremen Déberling Norberten keresztül volt lehetőségünk Zsámbékon is megjelenni egy-két rendezvényen, ahol egyre többekkel megismerkedtünk.”
Zsolt a 2022 telén megalakuló Nyakas hegyi Borút Egyesületnek is tagja lett, amit az év egyik legkomolyabb inspirációjának nevezett. - Már két nagyon sikeres rendezvényen vagyunk túl, egyet a töki dűlőkben tartottunk májusban Borangoló néven, egyet pedig novemberben Zsámbékon a Márton nap alkalmából. Fiatal, lelkes és ösztönző csapat alakult, aminek nagy jövője lehet – véli Zsolt.
„A Nyakas hegy zsámbéki részén már a legnagyobb egybefüggő szőlőterülettel rendelkező és hivatalos borokat készítő pincészet a Déberling Családi Pince. De nem leszünk egyedül, Mazug László most csatlakozik hozzánk.” Zsolt a jövőt tervezve megjegyzi: stabil 30 hektós pince leszünk.
Présház és pince bővítésre engedélyt kaptak tavaly a zsámbéki önkormányzattól, ennek köszönhetően a hosszútávú tervek között szerepel egy kóstolásra alkalmas pince és terasz kialakítása a Romtemplom felett elterülő szőlőültetvény közvetlen közelében.
A Déberling Családi Pincészet, a szó szoros értelemben családi vállalkozás. Zsoltot felesége Heni és két lánya Gitta és Luca mindenben támogatja. - Igazából a metszéstől a venyige hordásáig ezt a családunk csinálja: a feleségem a két lányom és én. Illetve szükség esetén a barátok jönnek segíteni és szüretelni. „A kisebbik lányom ugyan nem borásznak tanul, de a kertészeti egyetem hallgatója, és nagyon nagy dolog, hogy a nővére Gitta pedig munkája mellett elvégezte az aranykalászos gazda képzést és már borásztanfolyamra jár.” - Számítok majd a tudásukra a jövőben is -teszi hozzá mosolyogva Zsolt végszóként.
(Fotók: Déberling Családi Pince)