2024. máj. 10.
Arpas 01
Az etyeki borvidék évszázados pincéi közül néhányban bizonyosan nem bor érlelődik, hanem sonka. Sonkamesterként a délvidéki Árpás László mára igazi brandet alakított ki a sonkakészítésben.

A sonkáknak is számtalan fajtája van. A húsvétiak és a hosszan érleltek más-más műfajt képviselnek. A húsvéti négy hónap alatt, a hosszan érleltek kettő-hat év alatt születnek meg, ami nem szentírás, nálam akad nyolc-, sőt tízéves is – magyarázta Árpás László a Magyar Nemzetnek tavaly adott interjújában. A beszélgetésből kiderül, hogy a húsvéti sonkát évszázados magyar hagyomány szerint készíti. - Mint tudjuk, a parasztcsaládok egykor november-december táján vágták le a disznót, és aszerint, hogy mi mindent készítettek belőle, szabályos ritmusa volt annak, hogy mikor mi kerül az asztalra. A sonka maradt a téli időszak végére, a nagyböjtöt lezáró húsvétra.

Árpás László szerint a minőség alapanyagnál kezdődik minden. „Számomra a csúcsok csúcsa a megfelelően tartott és éppen ideális tömegűre hizlalt mangalica-durok (anya mangalica, apa fehér durok) keverék sertés, hivatos néven F1 hátsó sonkájának a „diója”. Ez a hús a csúcs, ezért ezt csak a hosszú érlelésű sonkáimhoz használom”.

Árpás László sonkamester száztizenöt éves érlelőpincéje az etyeki borvidéken. Fotó: Bors/Czerkl Gábor
Árpás László sonkamester száztizenöt éves érlelőpincéje az etyeki borvidéken. Fotó: Bors/Czerkl Gábor

A húsvétiakhoz a Sonkamester szerint a disznó első vagy hátsó combsonkája is megfelel, viszont a tartási körülmény itt sem mellékes. A recept pedig a következő: a szakszerűen méretre vágott, kötözött sonka minimum egy hónapig áll a sóban, majd következik két hét füstölés, szigorúan bükkfa égetésével. Ezután hagyja két-három hónapot szikkadni a hatvanszázalékos páratartalmú és állandó hőmérsékletű pincében. A hosszú érlelésűekkel szemben a húsvétinak nem kell több négy hónapnál, mert akkor jó, ha szaftos és enyhén zsíros, ezt lehet főzni és az ünnepi asztalra feltálalni.

A főzési praktikákkal kapcsolatban Árpás László megjegyzi: semmi titok, ezt nagyanyáink tökéletesre fejlesztették. A sonkát előző este beáztatjuk, másnap tiszta vízben feltesszük főni, de előtte hozzáadunk ízlés szerint egy félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, köményt, babérlevelet és némi fehérbort. Általában ahány kilós a sonkánk, annyi órán át kell lassú tűzön főzni, de érdemes hústűvel ellenőrizni, hogy kellően megpuhult-e belül. Ha kész, hagyjuk a saját levében kihűlni! A kihűlt sonkát kiemeljük, megtörölgetjük, és hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed. A sonkalét ne öntsük ki, mert az ebben főtt tojás finomabb lesz.

A hosszan érlelt sonkákról és egyéb érdekességekről a teljes interjúban itt olvashatnak.

(Forrás, fotó: magyarnemzet.hu)

Legfrissebbek a kapcsolódó kategóriákból

Kemenes ptay 00

Elindult a Kemenes új manufaktúrájának építése Pátyon

Az 1,8 milliárd értékű beruházás várhatóan az év végéig elkészül.
Etyeki kuria peszgo 01

Újabb jelentős borászati fejlesztés Etyeken

1,2 milliárd forint támogatással épült meg az Etyeki Kúria Borászat ultramodern borászati- és pezsgőüzeme.
Duna perbal kicsi 030

A Duna Művészegyüttes Perbálon járt

Egy pályázat keretében „Kis magyar táncrajz” címmel rendhagyó órát tartott az országos hírű együttes a Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak.
Csodaszarvas bolcsi etyek

Átadták az etyeki Csodaszarvas Bölcsődét

Az ezer négyzetméter alapterületű 1 milliárd forintból épült létesítményben 6 csoportszoba és 72 férőhely van.

Legfrissebbek a kapcsolódó kategóriákból

Kemenes ptay 00

Elindult a Kemenes új manufaktúrájának építése Pátyon

Az 1,8 milliárd értékű beruházás várhatóan az év végéig elkészül.
Etyeki kuria peszgo 01

Újabb jelentős borászati fejlesztés Etyeken

1,2 milliárd forint támogatással épült meg az Etyeki Kúria Borászat ultramodern borászati- és pezsgőüzeme.
Duna perbal kicsi 030

A Duna Művészegyüttes Perbálon járt

Egy pályázat keretében „Kis magyar táncrajz” címmel rendhagyó órát tartott az országos hírű együttes a Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak.
Csodaszarvas bolcsi etyek

Átadták az etyeki Csodaszarvas Bölcsődét

Az ezer négyzetméter alapterületű 1 milliárd forintból épült létesítményben 6 csoportszoba és 72 férőhely van.
Kutyajo banner
HIRDETÉS
MTI hírfelhasználó MTI hírfelhasználó
Felügyeleti szerv: Felügyeleti szerv: